Pipo tütünü kesimleri:
Flake: sıkıştırılmış tütün bloklarının giyotinde ince yapraklar halinde kesilmiş şekli. Yavaş yanarak uzun süreli içim sağlar. Ancak pipoya doldurulması ve yakılması biraz özen ve tecrübe gerektirir.
Broken flake: Flakelerin biraz parçalanmış şeklidir. Bu da kısmen uzun süreli içim sağlar. Pipoya doldurulması ve yakılması kısmen daha kolaydır.
Ready rubbed: Flakelerin tamamen parçalanmış halidir. Bir çok pipo içicisi flake tütünleri parçalayarak kullandığı için üreticiler bu şekilde hazır parçalanmış tütünleri de piyasaya verirler.
Ribbon: Şerit halde, uzun kıyım tütün.
Broad cut: İnce uzun şeritler halinde yapılan kıyım.
Coarse cut: Kaba kıyım, büyük parçalı tütün.
Crumble cake, cake, plug: kalıp halde sıkıştırılmış tütün. Ucundan koparmak veya kesmek suretiyle kullanılır.
Rope: Halat şeklinde sıkıştırılmış tütün. Halka halka kesilerek kullanılır.
Twist flake: Gene flake tarzda ama burkularak kalıplaştırılan tütünlerden kesilen flakeler.
Curly cut (medalion veya roll): Halat şeklinde hazırlanan tütün kalıbının halka halka kesilmesinden elde edilen madalyonlar.
Cube cut: Tütün kalıbının küp küp kıyılmasıyla elde edilen kesim.
Diğer terimler:
Bulk: Kutulanmadan veya paketlenmeden, açık halde, gramla satılan tütün. Köklü bir çok tütün dükkanının kendisine ait harmanları ve sürümü çok olan marka harmanları bu şekilde de satılır.
hoşgeldiniz
Pipoların koleksiyonunu yapmıyorum. Pipolar benim için sınırsız tütün dünyasındaki değişik lezzetlerin keşfinde kullandığım araçlar oldular hep.
"Hayat biter tütün bitmez" deyip, elimden geldiğince çok tütünün lezzetine bakmaya çalışıyor, bunlar hakkında notlar alıyorum. Burada kendime ait bu notları benim gibi pipo tütünü meraklılarıyla paylaşmaya çalışıyorum.
Ben bir uzman değilim. Tatma şansını yakaladığım tütünler hakkında kendimce yorumlar yapıp, kendimce puanlar verdim. Her pipo meraklısının kendi ağız tadı ve tütün seçimleri bireyseldir ve tartışılamaz.
Burada kullandığım bazı pipo ve tütün terimlerini anlam karmaşası yaşamamak için Türkçeleştirmemeyi uygun gördüm. Arzu edenler bu terimlerin açıklamalı listesini aşağıda görebilirler.
Tütünleri değerlendirirken kullandığım kriterleri de açıklayan bir listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Yıllardır pipo tütünleri hakkında okuduklarım ve tecrübe ettiklerim neticesinde yazdığım Tütün Kültürü adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
"Hayat biter tütün bitmez" deyip, elimden geldiğince çok tütünün lezzetine bakmaya çalışıyor, bunlar hakkında notlar alıyorum. Burada kendime ait bu notları benim gibi pipo tütünü meraklılarıyla paylaşmaya çalışıyorum.
Ben bir uzman değilim. Tatma şansını yakaladığım tütünler hakkında kendimce yorumlar yapıp, kendimce puanlar verdim. Her pipo meraklısının kendi ağız tadı ve tütün seçimleri bireyseldir ve tartışılamaz.
Burada kullandığım bazı pipo ve tütün terimlerini anlam karmaşası yaşamamak için Türkçeleştirmemeyi uygun gördüm. Arzu edenler bu terimlerin açıklamalı listesini aşağıda görebilirler.
Tütünleri değerlendirirken kullandığım kriterleri de açıklayan bir listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Yıllardır pipo tütünleri hakkında okuduklarım ve tecrübe ettiklerim neticesinde yazdığım Tütün Kültürü adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Pipo sever dostların, hoşuma giden paylaşımlarından derlediğim bir bölüm de eklendi.
Ziyaretiniz için teşekkürler!
Ziyaretiniz için teşekkürler!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder